Asiantuntija artikkelit

Tasonsitojat ovat pakollinen osa laillista työtelinettä – miksi niitä ei käytetä?

Vuosittain on tapahtunut useita onnettomuuksia ja läheltä piti -tapauksia, kun tasonsitojia ei ole ollut asennettuna telineisiin, vaikka laki on vaatinut työtasojen lukituksen Suomessa jo vuodesta 1998. Tuolloin käyttöön tullut Vna: 156/1998 ”Työtelineiden ja putoamisen estävien suojarakenteiden käytöstä rakennustyössä” määrittelee, etteivät telineiden työtasot saa siirtyä tai nousta alustastaan, toisin sanoen niiden tulee olla lukittuna rakenteeseen.

Telinevalmistajilta tasonsitojia on löytynyt jo 1980-luvulta lähtien. Valmistajien käyttöohjeiden mukaan pitää työtasot varmistaa tasonsitojilla. Ohjeissa ei eritellä, mitkä tasot tulisi lukita, vaan yksinkertaisesti kaikki. Ohjeissa ei ole ”ne eivät ole pakolliset” -vaihtoehtoa, vaikka jotkut telinerakentajat näin uskottelevatkin. Olen pyytänyt väitteen todentamaan – kukaan ei ole vielä toimittanut todistusta, jonka mukaan tasonsitojat voisi jättää asentamatta.

Vakiintunut asennustapa selityksenä

Suorittamissamme telinetarkastuksissa tasonsitojien puuttumiselle on annettu erikoinen selitys: ”vakiintunut asennustapa”. Perustellaan tasonsitojien asentamattomuutta sillä, että ne on jätetty pois aina.

Kaikki lain ja valmistajan asennusohjeiden vaatimat osat on asennettava telineisiin. Tämä on yksinkertaisesti asia, josta ei voi tinkiä, koska vain oikein rakennetuilta eli säännöstenmukaisilta, tarkastetuilta telineiltä voidaan taata työturvallisuus, kuten valmistajan käyttöohjeissa lukee.

Vedotaan telineiden rakentamisen kestävän ”kauan”

Tasonsitojien käyttämättömyyttä on perusteltu myös sillä, että telineiden rakentaminen kestäisi liian kauan, jos sitojat asennettaisiin telineisiin. Alla olevassa videossa totuus tasonsitojan asentamisen kestosta U-juoksuihin. Pyöreisiin juoksuihin tarkoitetuissa tasoissa on integroituna lukitussalpa, jolloin ”asentaminen” eli lukituksen päälle laittaminen vieläkin nopeampaa.

Vaikka asentamiseen kuluisikin millainen aika tahansa, ei ole millään tavoin hyväksyttävää, että tasonsitojien asentamattomuudesta säästetty aika ajaisi lain ja työturvallisuuden edelle. Telineitä rakentavan tahon on noudatettava Suomen lainsäädäntöä ja valmistajan asennusohjeita. Ilman tasonsitojia olevaa telinettä ei siis tule käyttöönottohyväksyä.

Telineiden tilaajilta lainvastaisia ohjeistuksia

Telineiden tilaajien tulisi myös ymmärtää, etteivät he voi ohjeistaa telineasentajia jättämään pois tasonsitojia. On tullut vastaan tapauksia, joissa tilaaja/päätoteuttaja on ohjeistanut telinetoimittajaansa jättämään pois tasonsitojat. Kyseinen menettely on lainvastaista ja jos telineillä tapahtuu onnettomuus, on ohjeen antaja tahallisesti heikentänyt työturvallisuutta.

Parisen vuotta sitten eräästä yrityksestä soitettiin telinetarkastajallemme. Henkilö kysyi ensin topakasti ”kuka vastaa telineiden turvallisuudesta?” Tarkastajamme vastasi: Telineen tilaaja/päätoteuttaja. Sitten luurin toinen pää kysyi ”tarvitseeko tasonsitojia asentaa telineisiin?” Vastaus oli: kyllä. Hetken hiljaisuus ja ”kiitos, ei muuta…”

Kyseinen yritys oli antanut telinetoimittajalleen ohjeen olla asentamatta tasonsitojia ajan säästämiseksi. Laitoksen katolle oli rakennettu telinetorni, josta myrskytuuli oli nostanut tasoja irti paikoiltaan, ja ne olivat putoilleet rikkoen kattoa ja siellä olleita laitteita. Onneksi henkilöitä ei ollut alapuolella.

Lyhyiden tasojen erityisvaara

Työtasojen irrotessa läheltä piti -tapauksia ja onnettomuuksia ovat yleensä aiheuttaneet pitkien työtasojen putoaminen kovan tuulen vaikutuksesta tai kun tasoa on tahattomasti työnnetty alapuolelta. Lyhyissä tasoissa on myös samat ongelmat kuin pitkissä, minkä lisäksi onnettomuuden todennäköisyyttä lisää tasojen kippaaminen sivuttain, kun niille astutaan.

Vuonna 2020 oli tapaus, jossa lyhyet tasot oli kiinnitetty 1,5 mm rautalangalla ja henkilö astui kahden lyhyen tason väliin. Tasot kääntyivät kuin saluunan ovet, mutta henkilö pelastautui putoamiselta levittäessään kätensä ja jäädessään näin käsien varaan roikkumaan. Tapaturmasta tuli henkilölle ns. hiihtäjän peukalo eli peukalo yliojentui käsivarteen päin. Mahdollisuus oli pudota säiliön pohjalle, nyt selvittiin siihen verrattuna pienellä.

Viranomaisten valvontavaatimuksissa on nyt otettu kovempi linja tasonsitojien asentamiselle. Työmaita on suljettu, kun tasonsitojia ei ollut, ja avattu vasta kun sitojat oli asennettu.

Tehdään helpolla tavalla työmaista turvallisempia!

Kirjoittaja:

Janne Parantainen
Telineturvallisuuskouluttaja
044 236 2030
janne.parantainen@patera.fi