Asiantuntija artikkelit

Yhdelläkään telineasentajalla ei ole telinesertifikaattia Suomessa – miten varmistat pätevyyden?

Sähköasentajilla on sähkötyöturvallisuuskortti, hitsareilla luokkahitsaustodistukset, mutta millä päätoteuttaja varmentaa telineasentajien pätevyyden? Suomessa ei ole telineasentajille akkreditointia. Telinesertifikaattia ei todellisuudessa ole kenelläkään telineasentajalla Suomessa, telinesertifiointikoulutus täyttää ainoastaan henkilösertifioinnin määritelmän.

Kun tilaajan työmaa-alueelle tulee ulkopuolisia työntekijöitä, muuttuu alue yhteiseksi työpaikaksi.  Päätoteuttajan on tällöin perehdytettävä työntekijät eli heidän on saatava riittävät tiedot alueen vaara- ja haittatekijöistä sekä työpaikan turvallisuusohjeista. Lisäksi Työturvallisuuslaki 738/2002 8§ määrittelee, että on otettava huomioon työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat.

Asiakkaan tarpeeseen suunniteltu verkkoperehdytys

Eräs asiakkaamme kysyi muutama vuosi sitten apua ja ratkaisua ongelmaansa, jota oli vuosia miettinyt:

”Kun vuosihuoltoseisokki alkaa, telinekentälle ilmestyy 15-20 ulkomaan kieltä puhuvaa telineasentajaa, joilla kaikilla on täysin uudet vaatteet ja valjaat, herää kysymys, onko kyseinen ryhmä edes koskaan tehnyt telineitä…millä varmennamme asian?”

Ratkaisuksi kehitimme Telineasentajien verkkoperehdytyksen, joka sisältää teoria- ja läpäistävän loppukoeosuuden. Vuosi sitten aloitimme selvitystyön kaikista säännöksistä, jotka koskevat telinetyötä ja putoamissuojausta. Yhteistyössä viranomaisten, telinevalmistajien ja juristien kanssa koostimme säännökset, jotka liittyvät telinetyöhön. Oli yllätys, miten montaa eri lakia on sovellettava telinetyöhön, esim.: 205/2009, 738/2002, 156/1998, 403/2008, 836/2006. Ei ihme, että tulkintoja ja ongelmia riittää telinetöihin liittyen.

Sopii kaikille asentajille

Verkkoperehdytys sopii kaikille asentajille, oli työkokemus sitten aloittelijasta vuosia alalla olleisiin. Perehdytyksellä voit päätoteuttajana varmentaa kaikkien alueellasi toimivien telineasentajien saaneen tämänhetkisen, valmistajien käyttöohjeiden ja Suomen lainsäädännön vaatimusten mukaisen tietämyksen telinetöihin liittyen.

Ei toteamus ”olen näitä 15 vuotta tehnyt” takaa millään tavoin henkilön ajantasaista tietämystä säännöksistä. Päin vastoin, usein näin osaamistaan kuvaava asentaja toimii vain aikanaan opituilla työtavoilla, jolloin telineturvallisuus ei ollut vielä näin säänneltyä.

Kieliversioilla varmennetaan kaikkien alueelle tulevien asentajien tietämys

Perehdytyksen voi suorittaa 8 eri kielellä. Suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, latvia, liettua ja puola ovat tällä hetkellä valikoimassa ja kieliversioita lisätään tarpeen mukaan. Myös ulkomailta tulevat asentajat ovat saattaneet vuosia tehdä telinetöitä, mutta onko heillä tietämys, miten telineet tulee olla rakennetut Suomessa?

Valmistajan käyttöohjeet määrittelevät vaatimuksen: ”Käyttäjämaan lainsäädäntöä on aina noudatettava”. Valmistajan käyttöohjeet määrittelevät, miten telineet tulee olla rakennetut, Suomen lainsäädäntö määrittelee, miten niille noustaan. Näin esimerkiksi portaat nousutienä telineille ovat aina ensisijainen vaihtoehto.

Perehdytyksestä ja loppukokeen läpäisystä kirjallinen todistus

Verkkoperehdytyksen suorittajasta ja suorituksesta jää päätoteuttajalle todistus loppukoeläpäisystä sekä suorittajan sitoutumisesta noudattaa telineasennusohjeita.  Näin päätoteuttaja voi osaltaan varmentaa täyttäneensä lain vaatimuksen – ja ennen kaikkea todistaa tämän tarvittaessa jälkikäteen. Lisäksi perehdytys lisää niin työ- kuin telineturvallisuuttakin, kun telineitten rakentajilla on todennettu tietämys Suomen lain vaatimuksista.

Jos haluat tietää lisää, jätä yhteydenottopyyntö täältä, otamme yhteyttä ja esittelemme laajemmin verkkoperehdytystämme.

Tämäkin Pateran palvelu on rakennettu idealla ”Ennakointi voittaa reagoinnin”. Varmistetaan turvallisuus jo ennen kuin telineitä aletaan rakentamaan!

Kirjoittaja:

Janne Parantainen
Telineturvallisuuskouluttaja
044 236 2030
janne.parantainen@patera.fi