Edellinen blogi sekoitusluvasta aiheutti keskustelua ja kyseenalaistamista, ja hyvä niin, jotta asiasta aletaan keskustelemaan. Puretaanpa lupaa hieman enemmän.
Sekoitusluvan sisältö
Lähes poikkeuksetta sekoituslupaa luetaan niin, että löydettäessä luvasta jonkun toisen valmistajan hyväksyntäkoodi, tarkoittaisi se sitä, että kaikki osat ovat sekoitettavissa. Asia ei ole näin. Alla on pätkä Alfixin hyväksynnästä koskien Layherin Allroundia. Kuten huomataan, pyöreitä jokkia/juoksuja saa sekoittaa leveysvälillä 0,73–3,07 metriä, mutta U-jokista/juoksuista vain 0,73 metrin mittainen osa on sekoitettavissa.

Paikallinen lainsäädäntö
Telinevalmistajat viittaavat asennus-/käyttöohjeissaan noudattamaan aina paikallista lainsäädäntöä. Otetaan esimerkkinä sekoituslupa, jossa ei sallita sekoittaa kuin luvassa olevia osia muihin osiin. Halutessani käyttää toisen valmistajan, sekoituslupaan kuulumatonta osaa telineessä, on toimittava seuraavasti. Vna 205/2009 52 § velvoittaa noudattamaan käyttöohjetta, ja edelleen kohta 8. ”ohjeet käytön rajoituksista” – koska osaa ei ole luvassa, käyttöä on rajoitettu. 53 §:n mukaan, ”jos työteline poikkeaa käyttöohjeesta, elementtitelineestä on tehtävä rakennesuunnitelma”. Yksikin sekoitusluvan ulkopuolinen osa aiheuttaa siis sen, että telineestä on tehtävä rakennesuunnitelma.
Layher LW ja sekoittaminen
Nyt on nostettu esiin, että Alfixiltä löytyisi lupa sekoittaa Layherin uutta Light Weight -sarjaa täysin vapaasti. Suomenkielisissä ohjeissa kyseistä lupaa ei ole. Löysin saksankielisen sekoitusluvan, josta tosiaan löytyi lupa sekoittaa LW-osia, mutta sekoitettavat osat ovat tässä: jalkalista puu/teräs, telinelukko, portaiden kaiteet ja niiden kiinnikkeet sekä muutama pienempi asennusosa. Eli yhtään rakennetta kantavaa tai tukevaa rakenneosaa ei ole listassa.
Suomessa tulee olla suomenkieliset käyttö-/asennusohjeet
Edellä mainittu dokumentti oli siis saksankielinen. Suomessa tulee olla ohjeet aina suomeksi, TUKES:in ohjeiden mukaisesti asentajien ei tarvitse osata muuta kieltä kyetäkseen asentamaan turvallisesti. Löytyy tapaus, jossa telineasentajille oli tuotu ruotsinkieliset asennusohjeet – kukaan asentajista ei osannut ruotsia – tapahtui onnettomuus ja kun asiaa tutkittiin, toimitusjohtaja ja työnjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta, koska he eivät olleet toimittaneet suomenkielisiä käyttöohjeita asentajille ja olivat laiminlyöneet työmaakohtaisen vaarojen selvittämisen ja arvioinnin.
Miten asentajille on perehdytetty sekoituslupasäännökset?
Voin itse vastata, lähes 100 %:lla varmuudella, ettei mitenkään. Ja vaikka asentajat olisikin perehdytetty, melkoinen muistaminen on asiassa, minkä lisäksi haaste tunnistaa kenen valmistajan osia on kyseessä – päällepäin kun ovat samannäköisiä, mutteivat samanlaisia. Kaikki eivät edes tiedä, mikä on sekoituslupa. Ja olisihan täysin väärin, mikäli vastuu asiasta olisi heillä. Asentajilla tulee olla tarjolla vain osia, jotka voi luvan mukaan turvallisesti sekoittaa, ja tietenkin mieluummin yhden valmistajan osia.
”Otamme vastuun sekoittamisesta”
Telinetoimittajien puolelta on esitetty, että he ottavat vastuun sekoittamisesta. Näin yksinkertaista se ei ole. Työmaalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävä taho vastaa lopulta asiasta. Jos jotain tapahtuu, se ei ole tilaajalle huojentava asianhaara, että molemmat saavat sanktion asiasta, kun telinetoimittaja tehnyt käyttöohjeen vastaisesti ja tilaaja jättänyt asian varmistamatta ja luottanut sanaan. Ja mitäpä jos asiaan liittyy henkilövahinko?!
Koska tilaaja vastaa ja maksaa, on toivottavaa, että asiassa päästään eteenpäin hyvässä hengessä.

Kirjoittaja:
Janne Parantainen
telineturvallisuusasiantuntia ja -kouluttaja
040 5545 889
janne.parantainen@patera.fi