Patera

Työmaaturvallisuus

Työmaaturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta

Varmista sujuva liiketoiminnan jatkuminen ja vältä kalliit työn keskeytykset sekä henkilövahingot työmailla ja tehtaissa. Suunnitelmallisuus, ennakointi sekä jatkuva valvonta ovat avainasemassa turhien riskien välttämisessä sekä tehokkaan toiminnan varmistamisessa teollisuuden aloilla ja rakentamissektorilla. Kun yrityksen turvallisuuden eri osa-alueet ovat hallinnassa, toiminta on vakaata ja tuottavaa. Laadukkaat turvallisuusratkaisut ovat investointi yrityksen tulevaisuuteen.

Yrityksen menestys rakentuu luotettavaan ja turvalliseen toimintaympäristöön, jossa työntekijät ja asiakkaat kokevat olonsa turvalliseksi. Kun päivittäiset toiminnot rullaavat, yrityksen toiminta on tehokasta. Lopputuloksena koko organisaation turvallisuuskulttuuri vahvistuu, luoden vankan pohjan kestävälle kasvulle ja menestykselle.

1
Vahinkojen ehkäisy
Turvallisuustaso vahvistuu ja kestää nykypäivän monimutkaisia uhkia
2
Vertailukriteerien valinta
Valmiit suunnitelmat varmistavat, että henkilökunta tietää, miten toimia.
3
Osaava henkilökunta
Säännöllinen koulutus ja virtuaaliharjoitukset luovat turvallisuustietoisen kulttuurin.
4
Nopea palautuminen
Hyvin laadittu suunnitelma auttaa yritystä toipumaan nopeasti poikkeustilanteista.
5
Sujuvat vuosihuoltoseisokit
Välty kalliilta jälkikorjauksilta tai toiminnan keskeytymiseltä.
6
Jaettu vastuu
Vähennä työnjohdon työmäärää ja riskitaakkaa ammattitaitoisen ja ulkopuolisen, riippumattoman turvallisuusvalvonnan avulla.

Paterasti parempi huominen – turvallistetaanko teidänkin tulevaisuus?
Tutustu työmaaturvallisuuden palveluihimme.

2Y4A1407
Turvallisuuskoordinaattori
Pateran turvallisuuskoordinaattoripalvelulla varmennat rakennushankkeiden ja suurseisokkien turvallisen sujuvuuden.
Patera työmaaturvallisuus HSE-valvoja
HSE-valvonta
HSE-valvonta auttaa tunnistamaan vaaran paikat ja kehittämään käytäntöjä, joilla tapaturmien riskiä voidaan minimoida.
Telineturvallisuusvalvonta
Telineturvallisuusvalvonta
Telineturvallisuuden varmentaminen on erikoisosaamista vaativaa työtä. Patera tekee sen sinulle telineturvallisuuden asiantuntijana, yhteistyössä yrityksesi ja telinetoimittajasi kanssa.
Telinetöiden koordinointi
Telinetöiden koordinointi
Telinekoordinointi kattaa koko telinetöiden kokonaisvaltaisen organisoinnin aina tilauksesta purkulupaan asti. Näin vapautat oman henkilöstösi täysin huolto- ja korjaustöiden valvontaan.
Patera Vuosihuoltoseisokkivalvonta
Vuosihuolto-seisokkivalvonta
Asiantunteva vuosihuoltoseisokkivalvonta on avainasemassa riskien minimoimisessa ja turvallisen työskentelyn varmistamisessa.
Telineturvallisuuden nykytila-arvio Patera
Telineturvallisuuden nykytila-arviointi
Telineturvallisuuden nykytila-arvio auttaa sinua varmistamaan telineidesi turvallisuuden, parantamaan työmaan turvallisuutta ja täyttämään vaatimukset.
PVAT Putoamisvaarallisella alueella työskentely
Putoamisvaarallisella alueella työskentely
Kattavat PVAT-koulutukset sekä PVAT-turvallisuuskartoitukset ja muita asiantuntijapalveluita, jotka auttavat sinua varmistamaan työntekijöidesi turvallisuuden ja noudattamaan työturvallisuusmääräyksiä.
TR-mittaus
TR-mittaus
Saat Pateralta HSE-koulutetun henkilön TR-mittauskierroksille. TR-mittaajillamme on vuosien kokemus rakennus- ja teollisuustyömaista sekä teollisuuden seisokeista.
Säiliövartija Tulityövartija
Säiliö- ja tulityövartiointi
Pateran vartijat ovat aina asianmukaisesti kyseiseen työhön perehdytettyjä ja varmistavat että valmistelevat työt ja turvatoimet on tehty sekä mahdollisiin hätätilanteisiin on varauduttu ennen töiden aloittamista.
Putoamissuojainten vuositarkastukset
Putoamissuojainten vuositarkastukset
Suoritamme putoamissuojainten vuositarkastuksen, joka vaaditaan valjailta, turvaköysiltä, naruilta, ja turvatarraimilta.
Huomiosuoja vai huomionauha
Turvallisuustuotteet / Huomiosuojat
Patentoiduilla huomiosuojilla vähennät negatiivisia turvallisuushavaintoja – tehokasta, helposti muokattavaa huomionäkyvyyttä työmaasi turvaksi.

Usein kysytyt kysymykset työmaaturvallisuudesta ja -valvonnasta

Missä laissa määritellään työturvallisuuden perusasiat?

Työturvallisuuslain 738/2002 tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä ennalta ehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja henkisen terveyden haittoja.

Työturvallisuus on sitä, että työpaikalla on otettu huomioon kaikki fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset työolot ja ne ovat kunnossa. Työympäristö on turvallinen, kun työyhteisö toimii ja työ ei rasita vaan on sopivasti kuormittavaa, työntekeminen on silloin mielekästä ja palkitsevaa sekä tuottaa tulosta.

Työturvallisuus on yritysten oma-aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on yksi osa-alue yritysten kokonaisturvallisuudesta. Työturvallisuustoimintaa ohjaa lainsäädäntö esimerkiksi Työturvallisuuslaki 738/2002. Työturvallisuutta toteutetaan työsuojelun avulla.
Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta 44/2006 määrittelee yrityskoosta riippuen vaatimukset toiminnalle.

Riskienhallinta on keskeinen osa työturvallisuutta, jolloin turvallinen työskentely on ennalta suunniteltua, hyviin käytäntöihin ja ohjeisiin perustuvaa sekä sitoutumista niiden noudattamiseen. Lisäksi työympäristöä tulee jatkuvasti valvoa ja toimintaa ja ohjeita kehittää. Jos sanotaan ”Nyt yrityksemme turvallisuus on valmis”, pitää hälytyskellojen soida, aina voidaan ja täytyykin turvallisuutta kehittää eikä se saa koskaan pysähtyä. Turvallisuuden kehittämiseen on hyvä apu useilla yrityksillä käytössä oleva HSE-ilmoitusjärjestelmä, jossa työntekijät voivat ilmoittaa havaituista puutteista, tapahtumista tai vaaroista työnantajan alueella.

Kaikkien työntekijöiden tulee olla toteuttamassa työturvallisuutta, noudattaa määräyksiä ja ohjeita, huolehdittava omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä, vältettävä muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja epäasiallista kohtelua, ilmoittaa viipymättä kaikista työpaikan vioista ja puutteista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle tai terveydelle. Tämä on Työturvallisuuslain vaatimus.

Työturvallisuuslaki edellyttää työnantajaa perehdyttämään työntekijät ja esimiehet työpaikan haitta- ja vaaratekijöihin sekä turvallisiin työtapoihin. Esimiehille kuuluva rakennustelineiden tilaaminen ja näin myös vastuu niiden käyttöönottamisesta ja viikkotarkastamisesta aiheuttaa vaatimuksen työnantajalle kouluttamaan heidät ennen uusien työvälineiden/työtelineiden käyttöönottamista.

Työturvallisuus muodostuu yrityksen tavoitteellisesta työturvallisuuspolitiikasta ja toimintaohjelmasta, joihin sisältyy konkreettiset toimenpiteet työnteon terveydellisten haittojen estämiseksi ja työturvallisuuden varmistamiseksi. Turvallisuutta on johdettava. Johtamisella lisätään työturvallisuuskulttuuria ja osaamista sekä pyritään toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Työntekijät ja esimiehet perehdytetään työhönsä ja työssä vaadittavien velvollisuuksien ja vastuiden ymmärtämiseen. Vastuut saattavat olla juridisessa mielessä henkilökohtaisia. Turvallisuusyhteistyö ulkopuolisten sidosryhmien kanssa on myös erittäin tärkeää.

Työsuojeluyhteistoiminta, työterveyshuollon suorittamat työterveystarkastukset, työkyvyn hallinta ja työterveyden suorittamat työpaikkaselvitykset, joissa työterveys- ja työturvallisuusriskit arvioidaan, työoloja ja työtapoja seurataan jatkuvasti sekä niitä kehitetään, työturvallisuuskierrokset ja niissä havaittujen vikojen ja puutteiden korjaaminen, henkilöstön turvavartit, heidän kuuleminen ja niissä havaitut huomiot mielipiteensä työstään ja sen turvallisuudesta, ergonomiasta, vaaroista…jne. Kaikki turvallisuuteen vaikuttavat asiat tulee huomioida.

Työturvallisuuteen ja sen kehittämiseen vaaditaan aito tavoite ja yhteistyö kaikkien osapuolten kanssa ja se perustuu luottamukseen, tehdään mitä luvataan ja sovitaan. Työturvallisuuteen vaaditaan myös tiedot, taidot ja ASENNE. Ilman asennetta ei tiedoista ja taidoista ole hyötyä. Asenne, aito halu sekä syy muutokselle ovat merkittävimmät työturvallisuuteen vaikuttavat tekijät.

Yhteisellä työpaikalla työturvallisuus kuuluu kaikille. Työturvallisuuslaki 738/2002 49–55 § määrittelee tarkemmin kunkin osapuolen velvollisuudet.

Työturvallisuuslaki 738/2002 18–23 § määrittelee työntekijän velvoitteet ja vastuut. Seuraavassa 18 §:n mukaiset työntekijän yleiset velvollisuudet:

”Työntekijän on noudatettava työnantajan toimivaltansa mukaisesti antamia määräyksiä ja ohjeita. Työntekijän on muutoinkin noudatettava työnsä ja työolosuhteiden edellyttämää turvallisuuden ja terveellisyyden ylläpitämiseksi tarvittavaa järjestystä ja siisteyttä sekä huolellisuutta ja varovaisuutta.
Työntekijän on myös kokemuksensa, työnantajalta saamansa opetuksen ja ohjauksen sekä ammattitaitonsa mukaisesti työssään huolehdittava käytettävissään olevin keinoin niin omasta kuin muiden työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä.
Työntekijän on työpaikalla vältettävä sellaista muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua, joka aiheuttaa heidän turvallisuudelleen tai terveydelleen haittaa tai vaaraa.”

Varmistamalla, että kaikki työhön liittyvät osa-alueet ovat kunnossa: Esim. suojavälineet toimivat ja niitä on riittävästi; olet levännyt riittävästi ja olet siis virkeä sekä tiedät, miten työt tehdään turvallisesti. Myönteinen ja positiivinen suhtautuminen työturvallisuuteen, pysähdy ja mieti miten tekemäsi työ vaikuttaa itsesi lisäksi myös muihin. Turvallinen ja sujuva työskentely on ennakoimista, riskitilanteiden tunnistamista, oman toiminnan ymmärtämistä ja turvallisten toimintatapojen kehittämistä.