Asiantuntija artikkelit

Telineosien sekoittaminen – olisiko jo aika lopettaa

Eri telinevalmistajien telineosien sekoittaminen nostaa päätään vuosittain työmailla ja keskusteluissa. Tämän yhden ”ikuisuuskeskustelun” (joita on toki muitakin: esim. tasonsidonta ja jalkalistat) sijaan olisi järkevämpää siirtyä kehittämään turvallisuutta, ei jänkäämään vastaan.

Espoon kevään 2023 erittäin ikävä telineonnettomuus

Kun siltaonnettomuus tapahtui, mielessäni oli ”nyt tapahtui se, mitä on pelätty”. Onnettomuudessa putoamiskorkeus oli 5 metriä. Kuin ihmeen kaupalla kukaan ei menettänyt henkeään, mikä oli huojentavaa. Kuitenkin vakavia loukkaantumisia tapahtui, ja vasta myöhemmin nähdään, jättikö tapahtuma jollekin pysyviä vammoja tai haittoja. Yksi raportista ilmenevä, onnettomuuteen johtanut asia oli telineosien sekoittaminen. Nyt asiasta on vakava, varoittava esimerkki, jonka lisäksi on toki tapahtunut muitakin onnettomuuksia osien sekoittamisen takia.

Käydäänpä nyt lävitse, miten telineosien sekoittamisen säännöt oikeasti menevät.

Mitä osia saa sekoittaa?

Käytän yritysten nimiä, jotta jokainen voi halutessaan tarkastaa asian. Lisäksi haluan muistuttaa, että kaikkien CE-hyväksyttyjen valmistajien telineosilla tulee oikein rakennettuna lainmukaisia ja turvallisia telineitä. Alfixin käyttöohjeessa on sekoituslupa, joka mahdollistaa tiettyjen Layherin telineosien sekoittamisen Alfixin telineosiin/rakenteeseen. Sekoitusluvasta löytyy lista sallituista telineosista Layherin 70-Kehäteline -sarjasta (hyväksyntä Z-8.1-16.2) ja Allround-sarjasta (hyväksyntä Z-8.22-64) ja Light Weight-sarjasta (hyväksyntä Z-8.22-939). Loput luvassa olevista hyväksyntätodistuksista koskee sekoittamista Alfixin omien tuotesarjojen kesken.

Mitä osia EI SAA sekoittaa?

Yksinkertaisesti, ei voi sekoittaa muita kuin luvanalaisia osia. Kuka valvoo, ettei muita, sekoitusluvan ulkopuolisia osia sekoiteta?! Ja käännetäänpä toisinpäin; Layher asennusohjeessaan ilmoittaa: ”Jos telinejärjestelmässä käytetään toisen valmistajan osia, tämä asennus- ja käyttöohje raukeaa.”. Eli jos laitat yhdenkin, jonkun toisen valmistajan telineosan rakenteeseen, et voi käyttää Layherin asennus- ja suunnitteluohjeita etkä rakennesuunnitelmaohjelmaa. Ja Alfixin sekoitusluvassa ei ole lupaa sekoittamiselle muiden telinevalmistajan kuin Layherin osille.

Muut valmistajat

Myös muilta valmistajilta löytyy lupia sekoittamiseen, ja jälleen rajoitetusti. Esimerkiksi MonZon mainostaa, että Layherin tietyt osat (1 kpl hyväksyntä Z-8.22-64 ja 6 kpl hyväksyntä Z-8.1-175) olisi sekoitettavissa. Kuitenkin MonZon ilmoittaa, ettei heidän telineosiaan ole hyväksytty – ”EI ole testattu eikä hyväksytty EN 12811-1:n mukaisesti.” Esimerkiksi Alfix ja Layher taas noudattavat juuri kyseistä DIN:ää. Onko lupa näin ollen lainvoimainen? Asia tulisi koeponnistaa oikeuslaitoksella… Meneekö sekavaksi? Kyllä.

Työmaalta kuultua

Koulutin asiakkaamme telineiden tilaajia, jotka olivat käyneet koulutuksen jälkeen sanomassa telinetoimittajalleen, että jatkossa tasonsitojat tulee olla sitten asennettuna jokaiseen telineeseen ja molempiin päihin. Asiakas soitti vielä minulle varmistaakseeni, että olihan niin, että tasonsitojat on aina asennettava. Telineasentajat olivat nimittäin valittaneet, että ”Kun nuo Alfixin ja Layherin jokat ja tasonsitojat eivät oikein käy keskenään toisiinsa…”.

Lopuksi toistan jälleen itseäni ja muistutan, telineen tilaaja vastaa telineen käyttöturvallisuudesta ja sen säilymisestä koko käytön ajan. Taas yksi tapa vähentää omaa riskiä. Eli, lopetetaan osien sekoittelu ja otetaan yksinkertainen askel turvallisempiin työmaihin ja yhteiskuntaan.

Kirjoittaja:

Janne Parantainen
Telineturvallisuusasiantuntija
040 5545 889
janne.parantainen@patera.fi