Asiantuntija artikkelit

Näin turvallistat taakkojen nostot telineillä

Telinetöiden turvallistamiseksi Patera on ideoinut markkinoille täysin uuden ratkaisun, jolla jälleen yksi telinetyöskentelyn haaste on ratkaistu: taakkojen turvallinen nostaminen telineillä.

Telineistä taljaaminen on ollut keskustelun aiheena vuosia. Mielipiteitä siitä, voiko näin tehdä on monenlaisia, mutta yhtään telinevalmistajan tekemää ohjetta tai hyväksyntää asialle ei ole ollut koskaan saatavilla. Ongelma on ollut siinä, että kuormitus kohdistuu telineiden vaakaosiin, ei suoraan pystyihin kuten kuuluisi.

Taljauspukkeja on aina tehty, mutta niiden kesto on ollut asentajien tulkinnan varassa; esimerkiksi millainen määrä juoksuja telinelukoilla niputettuna kestää tietyn taakan. Vahinkoja ja läheltä-piti-tapauksia on myös sattunut. Ongelma on se, etteivät telineosat ole suunniteltu taljaukseen. Nostojärjestelmien suunnittelussa kesto perustuu materiaalin taipumaan tietyn kuormituksen alaisena. Kuormituksen kestoa on haastava todentaa telineosilla.

Pateran kehittämä ratkaisu

Päätimme ratkaista tämän vahinkojakin aiheuttaneen ongelman lopullisesti. Tutkimme mitä mahdollisuuksia tai osia valmistajilla oli jo valmiina, ja ratkaisu löytyi Layherin TwixBeamistä sekä Tuoteteknon nostopalkista. Nyt tarjolla on kestoltaan lasketut ja hyväksytyt rakennesuunnitelmat telinekehikolle, jossa kuormitus saadaan kohdistettua suoraan pystyputkiin. Nostopalkki on jo ollut käytössä monilla yrityksillä – siihen tehty muutos koski ainoastaan kiinnitystä beameihin. 2,57 m kehikon leveydellä saadaan beamin keskeltä 2 000Kg kuormituksen kesto. Beamiin on saatavana kynsikiinnityslevy muunlaisiin kiinnitys-/nostotarpeisiin.

Tällaisen nostopukkirakenneratkaisun voivat Pateran telineturvallisuusvalvojat hyväksyä turvallisesti käytettäväksi. Jos haluatte varmistaa nostojenne turvallisuuden, tässä ratkaisu.

Enemmän ennakointia – vähemmän onnettomuuksia!