Asiantuntija artikkelit

Kuinka varmentaa telineasentajien todellinen osaaminen?

Pateran kehittämä Telineasentajien Online-koulutus oli keväällä käytössä asiakkaamme vuosihuoltoseisokissa. Asiakas halusi varmistaa seisokkiin työskentelemään tulevien telineasentajien perehtymisen Suomen vaatimuksiin telineasennuksissa.

Perehdytyksellä varmistetaan myös ulkomailta tulevien asentajien tietämys siitä, miten telineet Suomessa asennetaan oikein – 8 eri kieliversiota mahdollistaa tämän. Työmaaturvallisuuden lisääntyessä asiakas halusi vastata myös lainvaatimukseen ottaa huomioon työntekijöiden henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat tehdä työtä (TTL 738/2002) sekä kuka saa Suomessa asentaa telineitä (Vna 205/2009).

Palaute perehdytyksestä

Kyseisestä vuosihuoltoseisokista kerätty koulutusdata onkin mielenkiintoista luettavaa ottaen huomioon, että jokainen koulutusta suorittanut ja telinetöitä teollisuuden vuosihuoltoseisokkiin tekemään tulossa ollut lienee telinetöitä aiemminkin tehnyt:

  • 134 suorittajaa, joista
  • 117 läpäisi käytännönläheisen loppukokeen
  • 17 ei läpäissyt (lähes 13 %)

Läpäisykokeen yrityskertoja on kolme, minkä jälkeen kurssi ohjaa hankkimaan lisäkoulutusta. Perehdytyksestä ei-läpipäässeiden kohdalla asiakas päätti tapauskohtaisesti, avaako kurssin vielä uudelleen. Seisokin jälkeen saamamme palaute oli hienoa kuultavaa: ”Telineet eivät ole koskaan ennen olleet näin hyvässä kunnossa.”

Asiakastarpeeseen tehty

Tietääksemme olemassa ei ole vastaavanlaista koulutustuotetta, jolla varmennetaan telineasentajien käytännön perehtyneisyys Suomen vaatimuksiin telinetöistä, muutenkin kuin vain teoreettisesti. Tuote kehitettiinkin asiakaslähtöisestä toiveesta, kun kentälle kaivattiin tapaa varmistaa työmaalle tulevien telineasentajien todellinen perehtyneisyys ja osaaminen. Nimittäin, kuinka sinä tilaajana voit todellisuudessa tietää, millaisella osaamisella telinefirman asentajat työmaallesi tulevat? On syytä tiedostaa, että sinun tilaajana tulisi se kuitenkin tietää.

Minimoi riskit ja ole vastuullinen toimija

Telinevalmistajien Asennus- ja Käyttöohjeissa muistutetaan, ”paikallista lainsäädäntöä on aina noudatettava”. Pelkän valmistajan asennusohjeen mukaisesti ei siis voi tehdä Suomessa telineitä, oma lainsäädäntömme asettaa asennuksille vielä omat säännökset, jotka on otettu huomioon perehdytyksessä. Perehdytyksestä jää vielä dokumentti tilaajalle, jolla voi todentaa henkilöiden käyneen koulutuksen. Online-koulutuksella varmennat helposti asentajien osaamisen etkä tietämättäsi salli osaamattomien toimimista työmaallasi, jolloin mahdollisen ikävän onnettomuuden sattuessa vältät, tai vähintäänkin minimoit, henkilökohtaista riskiäsi joutua syytetyksi mahdollisesta työturvallisuusrikkomuksesta.

👆 Kysy lisää tai pyydä demoesittely tuotteesta.

Kirjoittaja:

Janne Parantainen
Telineturvallisuusasiantuntija
040 5545 889
janne.parantainen@patera.fi